Friday, November 26, 2010

12 Reiki-ho karakteristika

Svjetlost je u Svemu


Sensei Hiroshi Doi navodi 12 najznačajnijih karakteristika Reiki-hoa

  1. Nakon otvaranja Reiki kanala putem inicijacije svako može iscjeljivati bez dalje obuke, no neophodno je da nastavite pročišćavati se i raditi na svojoj duhovnosti i iscjeliteljskoj sposobnosti, te postanete čist kanal Reiki energije.
  2. Nakon otvaranja Reiki kanala sposobnost se nikada ne gubi, čak i ako ga više ne koristite. Sposobnost koju dobijate usklađenjem je osnovna, a njen razvoj zavisi od vježbanja. Drugim riječima, vaša sposobnost bez korištenja ostaje na početnom nivou.
  3. Moć se povećava – što više koristite iscjeljenje Reikijem ona postaje jačom i istovremeno iscjeljuje um i tijelo, vas i drugih, no važno je da shvatite da ste kanal Reikija. Ako imate iluziju da je moć vaša ili pokušate svjesno pojačati iscjeljivanje, izgubit ćete životnu moć i zdravlje.
  4. Nije potrebna koncentracija i napor – kad stavite ruke na mjesto (ili ih držite u vazduhu) Reiki teče koliko je potrebno. Koncentracija i kontrola osjećaja nisu neophodne. No bitno je da se opustite i svjesno stavite ruke.
  5. Ne prenosi se loša energija – Reiki je čisto Svjetlo, te ne prenosi, niti prima negativnu energiju. Sve dok je put Reiki energije čist, ne treba brinuti o njemu. Fokusirajte um na čitavo tijelo i održavajte duh na visokoj razini da se ne bi uskladili s niskofrekventnom energijom.
  6. Reiki je djelotvoran nezavisno o uvjerenju. Bez obzira u koju religiju ili ideologiju vjerujete ili ne vjerujete, Reiki će  djelovati na negativne obrasce, biljke i kućne ljubimce. No ljudi ga imaju pravo odbiti. Nemojte ga nametati silom, jer energija neće teći u osobu koja je odbija.
  7. UDjelotvoran  je za sva stvorenja – za ljude, životinje, biljke, minerale i prostor, te za sve što postoji u univerzumu, no važno je održavati svijest čistom i ne usklađivatije je s niskofrekventnim i grubim energijama
  8. Sinergijski je djelotvoran sa drugim metodima – njegova je djelotvornost udvostručena kad se koristi s lijekovima i drugim tehnikama kao što su akupuntura, Kiko (či-gong), kiropraktika, rad s energijom, itd.
  9. Reiki revitalizira životnu energiju i pojačava prirodne iscjeljujuće procese. Lijekovi i druge tehnike mogu biti djelotvorniji sinergijskim djelovanjem s Reikijem
  10. Nema granice u prostoru i vremenu – upotrebom simbola Reiki omogućuje iscjeljivanje na daljinu, iscjeljivanje prošlosti i budućnosti. Sve što postoji ustvari se kreće u talasima, i tako ste Vi i svi drugi  u stvari jednaki i nema  vremenskih i prostornih granica, nema zidova. Premda su simboli korisni, kad shvatite suštinu energije više vam neće biti neophodni.
  11. Reiki pročišćava karmu – Reiki je koristan za pročišćenje karme i iscjeljenje trauma. Također poboljšava DNK. Loša karma iz prošlosti mora se promijeniti da bi istinski mogli prihvatiti sreću. Zato se prošla karma mora iskorijeniti ponavljanjem samopročišćenja Reiki energijom. Važno je pokušati živjeti život bez uticaja stare karme i stvaranja nove.
  12. Bitan je pokretač duhovnog buđenja – Podešavajući se na suštinu Reikija putem samopročišćenja i meditacije i svakodnevne primjene Reikija, možete napredovati ka samoostvarenju. Suština Reikija je dosegnuti stanje duhovne probuđenosti koje je postigao Usui slijedeći Reiki u svakodnevnom životu. Drugim riječima samoostvarenje u Tišini, Miru i Apsolutnom Blaženstvu.

SVJETLOST JE U SVEMU

No comments:

Post a Comment