Wednesday, November 24, 2010

Gokai ili 5 Reiki principa

Kao rezultat iskustva stečenog u toku 21 dana provedenog  u meditaciji i postu, kada je dostigao stanje Anshin Ritsumei  (stanje vrhunskog unutrasnjeg Mira i opustenosti),  i nakon što je stekao sposobnost da koristi Univerzalnu energiju za iscjeljivanje,  Usui-sensei je ustanovio Gokai,  (5 Reiki principa)
Suština samog Reikija se nalazi u ovim principima ili konceptima, koji ujedno i čine osnovu sistema.
Gokai - 5 Reiki principa
Gokai
1.Upravo sad nemoj se ljutiti,
2.nemoj brinuti.
3.Budi zahvalan.
4.Vrijedno radi.
5.Budi ljubazan prema svim Bicima

Objesnjenje:
Upravo sad: objašnjava vrijednost sadasnjeg trenutka. Sad postoji sadašnjost, a ne prošlost, niti budućnost. Sad je Zivot. Sadasnji trenutak je ukupnost svih trenutaka i kako živimo ovaj trenutak, to određuje naš život. Ovo je smjernica da živimo u trenutku, ovde i sada, i dan za danom. Sadasnji trenuta, odnosno Sad, se odnosi na svih pet načela.
To su važna uputstva kojih su se pridržavali drevni Sveci. Usui je naglašavao da je to "tajni proces ostvarivanja sreće i čudotvoran lijek za isceljenje svih bolesti" čime je pojasnio svrhu učenja. Želio je da vođstvo bude lako i jednostavno. Govorio je: ''Svaki put kada ujutro i uveče tiho sjednete i sklopite ruke da bi ste molili i izgovarali načela, stvarate čvrst i jasan um. Suština je maksimalno iskoristiti svaki dan i sam život.''


No comments:

Post a Comment