Wednesday, November 24, 2010

Reiki: značenje i porijeklo imena

Riječ Reiki se sastoji od dva sloga: Rei  – znači Univerzalni Božanski princip,ki – vitalna životna energija koja protiče kroz sve što živi. Možda je najjednostavnije  Reiki opisati kao Božansku Svjetlost, Energiju i Ljubav, tj. UNIVERZALNU BOZANSKU ISCJELJUJUCU SVJETLOST.
Sensei Hiroši Doi, koji je istraživao istoriju izraza "Reiki" za svoju prezentaciju na URRI (Usui Reiki Ryoho International) konferenciji u Danskoj u septembru 2003. rekao je sledece:(1.) Reč "Reiki" je definisana u japanskom rečniku kao "etarski/eterični KI". "Etarski" u ovom smislu znači čudesan i sveti. Na taj način "Reiki" je KI sa čudesnom i svetom moći, koji se danas odnosi na "kosmičku energiju".
(2.) Reč "Reiki" se često koristila od strane spiritualnih terapeuta tokom Meiđi ere (1868-1912.), Taišo ere (1912-1925.) i rane Šova (1926-1988.) ere. Mnogo njih je koristilo izraz "reiki ryoho" za svoje terapije, tako da izraz "reiki ryoho" nije originalno Usui sensei-jev. Izraz koji je on koristio bio je "Usui Reiki Ryoho".
(3.) Prva osoba koja je upotrebila izraz "reiki ryoho" bio je terapeut Matađi Kawakami, koji je izdao i knjigu 'Reiki Ryoho to sono Koka' (Reiki Ryoho i njegovi efekti). Međutim, danas se izraz "reiki ryoho" isključivo odnosi na “Usui Reiki Ryoho.”

No comments:

Post a Comment