Wednesday, November 24, 2010

Učitelj Mikao Usui i osnivanje Reiki sistema iscjeljivanja

Mikao Usui - Osnivac Reiki sistema
      Mikao Usui rođen je 15. jula 1865. u selu Taniai u pokrajini Gifu, u oficirskoj porodici. Većina je podataka o njegovom životu još uvijek  je nepoznata i predmet je stalnog istraživanja njegovih poštovalaca.
Poznato je da je od ranog djetinjstva školovan u manastiru budističke sekte Tendai na planini Kurama, na kojoj kasnije doživljava spontanu inicijaciju. Proučavao je kiko japansku verziju či-gonga i razne metode proricanja budućnosti. Pripadao je duhovnom pokretu Rei Jyutsu Ka, čije je središte, takođe, bilo na planini Kurama. Putovao je u Kinu i Europu radi obrazovanja i imao dobre veze s političkom elitom Japana za vrijeme cara Meijia. Zbog znanja i sposobnosti proricanja postaje lični sekretar poznatog japanskog političara Shimpei Gotoa, ministra unutrašnjih poslova  i  kasnije  gradonačelnika  Tokija. Reiki je počeo javno podučavati 1922. godine pod nazivom Usui-Do, a pojam Rei-Ki koristi samo da bi pokušao objasniti metafizičku i moralnu osnovu svog učenja.
      Usui nije nikada Reiki smatrao isključivo tehnikom iscjeljivanja, i u svom učenju je naglašavao potpunu samorealizaciju i harmonizovanje života u cjelini.
      Njegovo učenje doživjelo je veliki uspjeh 1923. za vrijeme potresa koji razara Tokio. Tretmani žrtava potresa Reikijem dali su odlične rezultate i privukli mnoge zainteresirane, te je Sensei Usui osnovao organizaciju Usui Reiki Ryoho Gakkai i kliniku u Nakanu (danas dio Tokija). U svega četiri godine javnog podučavanja, do smrti 1926., inicirao je više od 2000 ljudi i stekao veliku popularnost kao iscjeljitelj.
      Formalnu stranu svog učenja Usui je definisao postepeno, a njegovi  učenici su je na majstorskom stepenu mijenjali i prilagođavali svojim  gledištima  i  potrebama.
     Chijuro Hayashi, ljekar u japanskoj ratnoj mornarici i jedan od prvih Usuijevih majstora, napustio je Usui Reiki Ryoho Gakkai i znatno promijenio formalni dio podučavanja. Uveo je tri stepena umjesto šest (tri stepena i tri podstepena) kako je podučavanje podijelio Usui, uveo položaje ruku prilikom tretmana i kao ljekar počeo naglašavati iscjeljenje, zanemarujući šire aspekte i mogućnosti Reiki prakse.
Chijuro Hayashi, Reiki Majstor-Ucitelj
Njegov pristup i način podučavanja došao je na Zapad preko Hawayo Takate, Amerikanke japanskog podrijetla, koja se je zainteresovala za Reiki posle uspješnog izliječenja u Hayashijevoj Reiki klinici.
Hawayo Takata, Reiki Majstor-Ucitelj
Drugi svjetski rat prouzrokovao je gotovo potpuni nestanak Reiki učenja u Japanu, Usui Reiki Ryoho Gakkai postao je zatvoren prema novim članovima i rijetko je održavao inicijacije, a nove članovi  primani su samo uz preporuku.
Na Zapadu su stvari tekle drugačije, Hawayo Takata inicirala je dvadeset dva učenika u majstorski stepen, i oni su nastavili širiti Reiki po čitavom svijetu.
Procjenjuje se da danas u Svijetu postoji više od 6 miliona Reiki praktičara, a kod nas, na prostoru bivše SFRJ, negdje između 5000 i 10000.

No comments:

Post a Comment